Welkom

Welkom, beste lezer, op deze site! Je vindt hier meditaties en reflecties over twee thema’s die ons ter harte gaan: eenheid en liefde.

Daarvoor gaan we te rade bij de grote wijsheidstradities van de mensheid, te vinden in de religies, de filosofie en de literatuur.

Onze samenleving heeft behoefte aan liefde en eenheid, en wij allen hebben behoefte aan warme inspiratie. Dat kunnen de mystici en spirituele figuren van de mensheid ons zeker geven.

Het is niet de bedoeling dat de lezer alles consumeert — men pikke er uit wat men graag heeft of nodig heeft.

Deze website wil onderzoeken in welke mate liefde het hart van alle religies is en in welke mate hetzelfde zoeken naar eenheid of niet-twee zijn (non-dualiteit) met ‘dat wat ons ultiem aangaat’ de mystici overal ter wereld aanvuurt, en de vruchten van dit onderzoek delen met geïnteresseerde lezers. Inzoverre is ons oogmerk theologisch en pastoraal.

Onderweg willen wij ook aantonen hoe deze gedeelde liefde en eenheid de strijd tussen religies zo zinloos maakt. Oproepen tot begrip voor die diepe kern van alle (andere) religies en tot relativeren van de ‘aanspraken’ van de eigen religie vinden wij dan ook een heel belangrijke zaak. Onze bedoeling is dus ook interreligieus: inzicht geven in het fenomeen van de verbondenheid tussen de grote wereldreligies en aanmoedigen tot wederzijds begrip — zodat religieus geweld van fysieke, verbale of mentale aard kan uitblijven.

Om deze stelling en dit betoog te onderbouwen citeren wij vaak schrijvers uit heel de wereld, in de mening conform te handelen aan de wetten m.b.t. citeer- en andere rechten. Indien een rechthebbende meent dat wij toch te veel geciteerd hebben, willen wij ogenblikkelijk deze teksten verwijderen van deze website.

Eenmaal per week verschijnt hier een beetje inspiratie vanuit de wereld van de mystiek. Mystici zijn mensen die het Ultieme ervaren hebben en ervan getuigen in hun woorden, geschriften (en daden!). Ze komen overal voor: in alle religies, onder filosofen en schrijvers, bij arm en rijk, jong en oud.

De veelheid van stukjes mag iets encyclopedisch krijgen, maar het zij duidelijk dat dit alles maar een héél persoonlijke selectie en lezing van de mystieke tradities is.

Elke vrijdag vind je hier een of méér nieuw(e) blogbericht(en). Elk bericht biedt een bezinning of stelling, voorzien van bewijsvoerende citaten en de verwijzing naar het gebruikte materiaal.

De gratis versie van WordPress die we gebruiken heeft maar 3GB aan ruimte. Zolang er ruimte beschikbaar is zal deze blog dynamisch aangroeien; zodra de limiet bereikt is zal hij dan een statische website worden. Wij hopen ondertussen vele parels uit de wijsheidsliteratuur te hebben rondgestrooid…

Wens je contact te nemen? We zijn altijd graag bereid je meer info te geven over een tekst, een schrijver, een religie of wijsheidstraditie…

Mail dan naar:

geert (punt) schiettecatte (‘at’ of ‘apestaartje’) hotmail (punt) com

Of schrijf een reactie op een bericht…